18 Led

KRAJINNÁ PAMÁTKOVÁ REZERVACE KLADSKÁ

Výlet Kladská u Mariánských Lázní

věděli jste, že pouze 15 minut autem z Mariánských Lázní se nachází území někdejšího loveckého revíru Kladská? Krajinná památková rezervace Kladská se nově řadí mezi chráněná území, kterých je v Karlovarském kraji pouze pět. Jsme rádi, že byla tato přírodní krajina oceněna a chceme se s vámi o pár detailů podělit. Kladská u Mariánských Lázní je dostupná autem nebo autobusem ze zastávky nad ruským kostelem (cca. 300 m od Marienbad Apartment).

Přírodní rezervace se rozkládá na 5 rašeliništích a byla vyhlášena již roku 1933. Unikátní přírodní charakter doplňují tyrolsko-švýcarské sruby, které zde vystavěli švýcarští řemeslníci. Díky své nadmořské výšce (cca. 800 m) je zde příjemně v létě a kouzelně v zimě.

Kladská u Mariánských Lázní

Naučná stezka Kladská

okrajem největšího rašeliniště Tajga prochází dřevěná stezka, dlouhá celkem 1,6 km. Delší část stezky kolem Kladského rybníka byla vybudovaná již roku 1977 a na jejím konci je i bezbariérová. Po obvodu celé stezky jsou četná odpočívadla a vyhlídková místa. Na trase je několik informačních panelů, které pojednávají o fauně a floře v okolí této rezervace. Procházka není fyzicky náročná a nevyžaduje speciální oblečení. Stezku jsme prošli a nafotili.

Nedaleko osady se nachází hrobka zakladatele, prince Otto Sigismunda Schönburg-Waldenburga.

V osadě mezi restauracemi jsou dětské prolézačky.

Restaurace Kladská 

Restaurace U Tetřeva – stylová restaurace se zvěřinovými specialitami a tradiční českou kuchyní. Máte chuť na dančí svíčkovou, či bažantí prsa? V sezoně je vždy dobré si rezervovat stůl. Trochu zastrčená, ale velmi vyhlášená je Restaurace Pension Kladská, která se objevila mimo jiné v Gastromapě Lukáše Hejlíka. Rezervace předem je nutná. Můžete také zajít do Myslivecké hospůdky, zde ale nečekejte mnoho.

Dům přírody Slavkovského lesa

chcete se dozvědět víc o přírodních oblastech v okolí Kladské? Zajímají vás kulturní cennosti této chráněné krajinné oblasti? Navštivte Dům přírody, který je běžně otevřen od května do října, mimo pondělí. Více informací najdete na webu.

Kladská je romantické místo, které určitě stojí za návštěvu.

Marienbad Apartment přeje krásný výlet do nedotčené přírody