26 Kvě

Cykloturistika Slavkovský les

20 pramenů nejen v Mariánských Lázních

V Mariánských Lázních a okolí se nachází nejen mnoho minerálních pramenů a také cyklotras. Díky těmto trasám, které křižují Slavkovský les, objevíte pohodlně mnohé zajímavosti našeho regionu. Apartmány Marienbad Apartment se nacházejí v centru města a jsou tedy výborným výchozím bodem pro tyto cyklo výlety. Ať se vydáte na jakoukoliv stranu, vždy narazíte na zajímavé místo, které si zaslouží Vaši pozornost. My jsme pro vás sestavili cyklo trasu a nazvali ji 20 pramenů nejen v Mariánských Lázních.

Mariánské Lázně cyklistika

Mnoho odkazů na již vytvořené cyklotrasy je možno nalézt na webu věnujícím se cestovnímu ruch v karlovarském kraji – Živý kraj nebo na oficiálních stránkách města Mariánské Lázně – tipy na výlety.

Je třeba počítat s tím, že cyklistika ve Slavkovském lese není projížďkou na Jižní Moravě :-), Mariánské Lázně se nacházejí v podhůří, a proto jsou některé trasy náročné. Každý si však může vybrat trasu dle náročnosti.

Náš tip

Připravili jsme vlastní trasu, která není extra náročná. Cyklo okruh plný zastávek u přírodních pramenů je spíše poznávací. Kromě historického „Pavilonu Křížového pramene“ na kolonádě v Mariánských Lázních, kam jsou svedené prameny určené k pitné kúře, máte na okruhu možnost poznat přírodní vývěry, vesměs železitého charakteru. Obnovené, nebo zapomenuté kyselky nabízejí možnost udělat si představu, jak se minerální prameny dříve využívaly. U některých kyselek najdete informační tabule, jiné jsou schované, skoro zapomenuté. Tyto kyselky nepatří k těm léčivým, ale k běžným pitným zdrojům, které využívali sedláci, místní obyvatelé či poutníci.
Kdo najde všech 20 pramenů? Osobně jsme trasu projeli a můžeme potvrdit, že všechny jsou k nalezení. 🙂 Snad pouze v případě Vlčího musíte sesednout z kola a projít přes louku k lesu, dále momentálně probíhá stavba obchvatu, ke Kosatcové louce se můžete dostat poněkud obtížněji.

Marienbad Apartment Cyklotrasa po 20ti pramenech

Historicky měla v kraji skoro každá vesnice svoji minerálku, o kterou se místní starali, vážili si jí a opatrovali. To se změnilo po roce 1945. Kvůli nucenému vysídlení německého obyvatelstva mnoho zaniklo. O prameny se náhle nikdo nestaral a ty postupně zanikaly také. Na trase můžete objevit různé kyselky. Rozmanitost kyselek umocňuje zážitek tohoto cyklo okruhu. Třeba taková Svatovítská kyselka. Opravená, nicméně příroda si našla nové cesty, proto je na místě vývěrů více a i když se na první pohled může zdát „zatopená“ má své kouzlo. Víc neprozradíme, přece Vás nepřipravíme o veškerá překvapení na této trase. 🙂

Nemáte kolo? Nevadí, na vlakovém nádraží v Mariánských Lázní Vám ho rádi půjčí. Více informací ČD bike – půjčovny kol.

Trasa, kterou jsme vytvořili pomocí serveru mapy.cz – prolink na server
Trasa přímo v aplikaci mapy.cz, včetně GPX záznamu – aplikace v mobilu

Mapa trasy: